Content added to your bookmarks in MyHoval

File added to your bookmarks in MyHoval

There has been an error while adding Content to your bookmarks in MyHoval

Rozwiązanie klimatyzacyjne bazy produkcyjnej zapewnia idealne warunki do przechowywania i produkcji wina.

Rozwiązanie klimatyzacyjne bazy produkcyjnej zapewnia idealne warunki do przechowywania i produkcji wina.

W nowo wybudowanym kompleksie Winzer Krems rozwiązanie klimatyczne Hoval stwarza idealne warunki do produkcji i przechowywania wina z Krems, zapewniając stałą temperaturę i optymalną wilgotność.

  • Budynek przemysłowy
  • Nowe budynki
  • System klimatu wewnętrznego

Założona ponad 80 lat temu firma Winzer Krems stała się najbardziej wszechstronnym producentem wysokiej jakości win w Austrii. W nowej hali znajdują się dwadzieścia dwa urządzenia Hoval TopVent do ogrzewania, chłodzenia i wentylacji.

Hala produkcyjna: Najwyższe standardy higieny i warunków pracy

Oprócz przyjemnego klimatu wewnętrznego dla pracowników, istotne było przestrzeganie standardów higieny w rozlewni. Clemens Fuchs, kierownik techniczny w Winzer Krems, mówi:

Napełniamy 15 000 butelek na godzinę Grüner Veltliner i innymi wysokiej jakości winami. Czyste powietrze jest tu szczególnie ważne.

Jednostki TopVent zapewniają przyjemną temperaturę 20 °C i utrzymują wilgotność w pożądanym zakresie. Dużą zaletą jest to, że do hali potrzebny jest tylko jeden system ogrzewania i chłodzenia. Dzięki zaawansowanej technologii jedno urządzenie wystarcza do moderowania do 900 m² i jednoczesnej regulacji wilgotności. Ponadto wysoka wydajność grzewcza i chłodnicza systemu TopVent umożliwia zmniejszenie liczby wymaganych urządzeń. W ten sposób strona korzysta z maksymalnego komfortu przy mniejszym wysiłku.

Recirculation system for optimal wine storage at constant temperatures

W celu uzyskania optymalnych warunków przechowywania należy utrzymywać stałą temperaturę od 17 do 18 °C. Całkowita pojemność obiektu to około 13 milionów litrów wina – 70% białego i 30% czerwonego.

Zimą jest to łatwe, ale latem wymaga złożonej technologii

mówi Clemens Fuchs. W piwnicy o głębokości 16 metrów odpowiedni klimat ma również kluczowe znaczenie dla procesów produkcji odmian wina. Ważne jest również, aby system utrzymywał odpowiednią wilgotność. Firma instalacyjna Getec, odpowiedzialna za całą technologię budowy nowego projektu budowlanego, również w tym przypadku polega na kompetencjach rozwiązań firmy Hoval. Moduły recyrkulacyjne TopVent rozprowadzają powietrze w pełni automatycznie za pomocą wbudowanego wtryskiwacza powietrza. Klimatyzatory w hali zostały specjalnie rozmieszczone w różnych punktach pod sufitem i podzielone na sześć stref sterowania. W ten sposób powstaje elastyczne, indywidualnie wykonane rozwiązanie systemowe, które zapewnia odpowiednie warunki w każdym obszarze.

Ogrzewanie, chłodzenie, wentylacja z centralnym sterowaniem

Zaangażowani technicy doceniają zalety nowego budynku, potwierdza Clemens Fuchs: "Wszystko można perfekcyjnie zaplanować i wykonać".

Centralne sterowanie sześcioma obszarami sterowania napełnianiem, piwnicą i magazynowaniem znajduje się w środku budynku. Dzięki temu przewody są krótkie, co ułatwia obsługę i konserwację systemu. Na podstawie pierwszych praktycznych doświadczeń przeprowadzana jest ciągła optymalizacja zarządzania. "Hoval jest bardzo zorientowany na rozwiązania i szybko znajduje sposób na osiągnięcie celu, nawet przy indywidualnych wymaganiach" – mówi dyrektor techniczny renomowanej winnicy, który jest bardzo zadowolony ze współpracy. "Kanały informacyjne są krótkie, a w razie potrzeby zawsze można liczyć na pomoc i poradę".